Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

odjava, prijava Natisni

07. julij 2010 ob 07:19


preselila sem se u italijo in se bom tukaj prijavila.zanima me ce se moram odjavit od slo, ker bom tukaj imela nov naslov, kako pa z dokumenti, a je treba tam vpisat nov naslov. osebna izkaznica, potni list, voznisko in prometno dovoljenje...


Odgovori (1)

07. julij 2010 ob 12:27

Pozdravljeni,

Stalno prebivališče iz Republike Slovenije odjavite pred odselitvijo. To lahko storite osebno na katerikoli upravni enoti ali krajevnem uradu na območju Republike Slovenije ali prek enotnega državnega portala Republike Slovenije e-uprava s kvalificiranim digitalnim potrdilom. Z vašim pisnim pooblastilom lahko odjavo prebivališča opravi tudi tretja oseba.
 Po spremembi stalnega prebivališča morate v  roku 30 dni urediti tudi vpis te spremembe v veljavni potni list, če je vpis prve ali druge spremembe naslova mogoč oziroma jih zamenjati, kot to določajo posamezni področni zakoni. Pravico do osebne izkaznice ima državljan s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.
 Prometno dovoljenje in vozniško dovoljenje, ki je bilo izdano v eni od članic evropske skupnosti, v primeru preselitve v drugo državo članico ni potrebno zamenjati. Oba dokumenta sta uporabna v skladu z veljavnostjo izkazano na samih dokumentih.
 Morda bi opozorili še na možnost, da se za podaljšanje vozniškega dovoljenja (ko je to še veljavno), lahko zaprosi pri organu članice, ki potem namesto podaljšanja izda njihovo vozniško dovoljenje.
 Glede registracije pa velja enako, pred potekom se lahko stranka odloči, ali bo vozilo registrirala v tujini, ali bo zahtevala podaljšanje v Sloveniji. Če je za vozilo potreben tehnični pregled (pravilo 4+2+2 in potem vsako leto), bo potrebno pripeljati vozilo do najbližje registracijske organizacije v Sloveniji, ki opravlja tudi tehnične preglede vozil.
 S spoštovanjem.