Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Rojstni list Natisni

25. maj 2015 ob 12:30


Zanima me ali se v matičnem uradu v Celju lahko dobi rojstni list gospe ......... (rojena ........ oče ............ in mati ......................)? Gospa ni imela matično številko. Rojstni list rabim kot dokazilo slovenskega porekla. Če je možno dobit rojsti list, na kak način ga je možno dobit? Ali je potrebno lično priti v Celje ali obstaja kakšen drug način? Prosim sporočite.


Odgovori (1)

27. maj 2015 ob 17:47

Pozdravljeni

Pri pregledu rojstnih matični knjig za matično območje Celje, nismo našli vpisane gospe, za katero poizvedujete. Pregledane so bile tudi starokatoliške in evangelistične knjige. Rojstnega lista za to gospo ne moremo izdati v Celju, ker gospe nimamo nikjer vpisane.

Za izdajo rojstnega lista je potrebno navesti poleg datuma rojstva tudi kraj rojstva, da vas lahko napotimo na Upravno enoto, kjer vam bodo lahko izpisek izdali. Rojstni listi se za rojene osebe pred 3. 5. 2005 lahko izdajo le v kraju, kjer je oseba rojena.

Postopek za pridobitev rojstnega lista je:

Na podlagi 28 čl. Zakona o Matičnem registru (Uradni list RS št. 59/06) se lahko izpiski in potrdila iz matičnega registra izdajajo na zahtevo posameznika, na katerega se vpis nanaša, na zahtevo drugih oseb pa le, če imajo njegovo pisno privolitev ali zakonsko pooblastilo. V primeru, da vpisani ni več živ in v času svojega življenja ni prepovedal posredovanja svojih osebnih podatkov, se izpiski in potrdila iz MR lahko izdajo osebam, ki izkažejo zakoniti interes za uporabo osebnih podatkov in če temu ožji družinski člani ne nasprotujejo (zakonec, otroci in starši umrlega).

Na podlagi 63.člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 126/2007 in 65/2008, 8/2010), mora biti vloga poslana po navadni pošti in lastnoročno podpisana ali poslana po e- pošti podpisana z varnim elektronskim podpisom.

Lep pozdrav

Bojana Frim

Vodja Oddelka za upravne notranje zadeve