Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Izpisek iz rojstne matične knjige Natisni

10. september 2015 ob 14:16


Pozdravljeni,
stalno bivališče imam v Šentjurju, rojen sem bil v Celju.
Zanima me, če dobim Izpisek iz rojstne matične knjige na vaši upravni enoti.
Če ja, me tudi zanima kako ga lahko dobim (kakšen je postope)?
Druga stvar je ta, da stanujem v Ljubljani. Je možno to urediti po pošti in kako dolgo bi trajalo?
Zanima me tudi, če lahko dobim samo kopijo, saj potrebujem le-to za prijavo na zagovor za diplomsko nalogo. Ali je postopek podoben, kot če bi zaprosil za original?
Lep pozdrav
Klemen


Odgovori (1)

10. september 2015 ob 14:47

Spoštovani,

Posameznik lahko zaprosi za izdajo izpiska na upravni enoti (Oddelek za matične zadeve) osebno ali preko portala e-uprava s kvalificiranim digitalnim potrdilom. Če posameznik zaprosi za izpisek osebno na upravni enoti mora priložiti veljaven osebni dokument, na podlagi katerega uradna oseba preveri njegovo identiteto, in overjeno pisno privolitev osebe, na katero se vpis nanaša, če zahteva izpisek za drugo osebo. Pisne privolitve ne potrebuje, če vloži vlogo za mladoletno osebo kot zakoniti zastopnik.
V primeru e-vloge za izdajo izpiska pa mora posameznik po elektronski poti poslati elektronsko podpisano in izpolnjeno vlogo za izdajo izpiska iz matičnega registra o rojstvu in overjeno skenirano pisno privolitev osebe, na katero se vpis nanaša, če zahteva izpisek za drugo osebo. Upravna enota preveri identiteto posameznika na podlagi uradnih evidenc in veljavnost elektronskega podpisa. Upravna enota izdani izpisek prosilcu pošlje po pošti.

Krajevne pristojnosti ni, zato lahko za izpisek zaprosite na katerikoli upravni enoti.

Izpisek iz matičnega registra o rojstvu se izda na predtiskanem in zaščitenem obrazcu za notranji promet ali na mednarodnem obrazcu po Pariški ali Dunajski konvenciji.

Lep pozdrav,

Bojana Frim

Vodja Oddelka za upravne

notranje zadeve