Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Delavnice v okviru Zavoda za zaposlovanje Celje Natisni

24. avgust 2010 ob 07:13


Pozdravljeni!

Na Zavodu za zaposlovanje Celje organizirajo za brezposelne osebe delavnice, ki bi jim naj pomagale priti do zaposlitve (učijo se branja oglasov, pisanja življenjepisa, prošenj). Hkrati so nekaj malega plačani in dobijo potne stroške. Nekateri so baje bili na delavnicah že dvakrat ali več. Od udeležencev sem izvedela, da tam ne pridobijo nič koristnega, hkrati pa se tam dolgočasijo, oz. so med tem na gmailu ali facebooku.
Ali je to namen Zavoda, pa še plačani so za to, da se tam dolgočasijo. Ne bi zavod organiziral kaj bolj koristnega (raznorazne tečaje, pomagali nekaterim do boljše izobrazbe).

Apeliram na Zavod, če res vidijo korist teh delavnic oz. če ti brezposelni potem res hitreje dobijo zaposlitev?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!


Odgovori (1)

24. avgust 2010 ob 12:52

Spoštovani,

Zavod RS za zaposlovanje Območna služba Celje organizira vrsto delavnic, seminarjev, tečajev, ki so namenjeni različnim ciljnim skupinam brezposelnih oseb, čemur je prilagojena vsebina in zahtevnost. Omenjene delavnice izvajajo pogodbeni izvajalci, ki so bili izbrani na javnem razpisu. Med njimi so tudi tečaji za računovodstvo, knjigovodstvo, varilce, maserje, računalniški tečaji, jezikovni tečaji, nacionalne poklicne kvalifikacije, tečaji za sobarice, andragoški izpit, izpit iz Zakona o upravnem postopku,…. Iskanje dela je veščina, ki ni nikomur prirojena in se je tudi ni moč naučiti v šoli v okviru rednega izobraževanja; tudi to veščino pridobimo s trdim delom in vztrajnostjo, zato je po našem mnenju to osnovna spretnost, ki jo potrebuje brezposelna oseba, da lahko uspešno išče in najde delo. Vprašanje se očitno nanaša bodisi na delavnico Poti do dela in zaposlitve (3 dnevna delavnica) ali pa na Klub za iskanje dela (6 tednov). V krajšo obliko vključujemo praviloma vse brezposelne osebe, ki se v našo evidenco prijavijo prvič ali pa po daljšem časovnem obdobju, saj se razmere na trgu dela zelo hitro spreminjajo, z njimi pa tudi informacije. Tu pridobijo osnovne informacije o  načinih in tehnikah zbiranja informacij o trgu dela, kako se predstaviti delodajalcu in kako sodelovati v zaposlitvenem razgovoru.  

Klub za iskanje dela je daljša oblika, kjer se vključeni pod vodstvom mentorja urijo v teh veščinah in nato tudi aktivno iščejo delo. Izhod v zaposlitev je v tem programu med 30 – 50%. V Celju smo pravkar zaključili s Klubom za skupino brezposelnih oseb z višjo in visoko izobrazbo in tudi ta skupina, čeprav dobro izobražena in opremljena z raznovrstnimi znanji, je  visoko ocenila program in pohvalila izvajalca, izvedbo in pridobljene veščine. Posamezna mnenja so seveda subjektivna; veseli bomo vašega mnenja o konkretnem dogodku, ki ste se ga udeležili, pa ni zadovoljil vaših pričakovanj, saj bomo tako lahko izboljšali naše storitve in dosegli skupen cilj – dobre zaposlitve.

ZRSZ