Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Prijava na policijo zaradi snemanja s kamero Natisni

10. maj 2017 ob 11:37
Področje: Razno  |  Ureja: Policijska uprava Celje


Pozdravljeni!

S strani bližnjega gostinskega lokala se snemajo vsi dostopi do vhoda v katerem se nahajajo izključno stanovanja. Poleg tega so se na podlagi posnetkov že naredile fotografije določenega stanovalca in se prilepile na notranjo stran okna gostinskega lokala na steklo tako, da se je dalo z zunanje površine, ki sicer ni v zasebni lasti, videti kdo je na slikah.

Zanima me, ali se zaradi snemanja vseh stanovalcev 24 ur na dan brez njihovega dovoljenja in zaradi objavljanja fotografij določenega stanovalca lahko vložijo kazenske ovadbe in za katera kazniva dejanja gre v tem primeru?

Ali gre za kaznivo dejanje tudi v primeru, ko se s strani gostinskega lokala snema vse mimoidoče na javni površini?

Hvala za odgovor.


Odgovori (1)

02. junij 2017 ob 14:01

Spoštovani,

 

Kazenski zakonik RS v 138. členu določa,  "Kdor neupravičeno slikovno snema ali naredi slikovni posnetek drugega ali njegovih prostorov brez njegovega soglasja in pri tem občutno poseže v njegovo zasebnost ali kdor tako snemanje  neposredno prenaša tretji osebi ali ji tak posnetek prikazuje ali kako drugače omogoči, da se z njim neposredno seznani". Pregon tega kaznivega dejanja se začne na predlog.

 

V konkretnem primeru, ko je bila narejena fotografija določenega stanovalca in izobešena v lokalu, ima dejanje indice kaznivega dejanja, vendar mora oškodovanec policiji podati predlog za pregon storilca, saj se dejanje preganja zgolj na predlog. Oškodovanec mora podpisati zapisnik o sprejemu ustne kazenske ovadbe.

 

Sam videonadzor določene javne površine ni kazniv, mora pa biti označeno, da je površina pod videonadzorom, Ostali del vprašanja je preveč splošen in je nanj nemogoče  odgovoriti brez preverjanja dodatnih okoliščin.

 

Prijazen pozdrav,

 

Milena Trbulin

predstavnica za odnose z javnostmi

 

Policijska uprava Celje
Ljubljanska cesta 12
3000 Celje

M: +386  41 732 493
T:  +386  354 26 216
E: milena.trbulin@policija.si