Skoči do osrednje vsebine
Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Naknadna pridobitev statusa rezidenta za daljši čas Natisni

01. marec 2018 ob 08:46
Področje: Državljanstvo  |  Ureja: Upravna enota Celje


Spoštovani,

Lepo vas prosim za informacijo glede ostalih pogojev za naknadno pridobitev statusa rezidenta za daljši čas.

V Republiki Sloveniji prebivam na podlagi dovoljenja za stalno prebivanje, ki sem ga pridobil pred izpolnitvijo pogoja petletnega neprekinjenega zakonitega prebivanja v RS(na podlagi ZTUJ-2, združitev družine). Pogoj petletnega neprekinjenega prebivanja izpolnjujem v mesecu marcu in bi potem oddal prošnjo za naknadno pridobitev statusa rezidenta za daljši čas.

Po izobrazbi sem diplomirani organizator turizma in sem prijavljen na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje kot iskalec prve zaposlitve. Živim s starši v skupnem gospodinjstvu, ki mi zagotavljajo sredstva za preživljanje ter plačujejo osnovno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Mene zanima, ali za naknadno pridobitev statusa rezidenta za daljši čas lahko kot dokazilo o zadostnih sredstvih za preživljanje priložim plačilne liste staršev in bančne izpiske ter izjavo staršev o preživljanju v času brezposelnosti ali pa moram imeti redno zaposlitev?

Prav tako vas prosim, da mi odgovorite, ali za naknadno pridobitev statusa rezidenta za daljši čas potrebujem potrdilo o nekaznovanju od pristojnega organa matične države?

Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.


Odgovori (1)

01. marec 2018 ob 11:35

Spoštovani,

kot ste že sami ugotovili, se lahko naknadno pridobi status rezidenta za daljši čas po petih letih neprekinjenega zakonitega prebivanja v Republiki Sloveniji, v kolikor že imate izdano dovoljenje za stalno prebivanje. Za preverjanje izpolnjevanja pogojev za rezidenta morate najprej podati na upravni enoti (glede na vaše prebivališče) fotokopijo potne listine, nato dobite ustrezno vlogo. Prav tako morate izpolnjevati vse pogoje kot za pridobitev stalnega dovoljenja (sredstva, potrdilo o nekaznovanju…)

Glede sredstev je tako, da mora tujec priložiti dokazila o zadostnih sredstvih za preživljanje tistih družinskih članov, ki nameravajo prebivati v državi, pri čemer ta sredstva mesečno ne smejo biti nižja od ravni, določene za pridobitev pravice do denarne socialne pomoči v skladu z zakonom, ki ureja socialno varstvene prejemke. Če se preživljate sami, zadostuje znesek 297,53 EUR. Ta sredstva lahko izkazujete npr. s študentskim delom, z nadomestilom Zavoda RS za zaposlovanje – če ga prejemate, …

Ker ne navajate vaše starosti, niti državljanstva, ne moremo  povedati, ali so vas starši dolžni preživljati. Sicer se glede dolžnosti  preživljanja upošteva Zakon države, katere državljan ste.

Potrdilo o nekaznovanju iz vaše države pa je seveda potrebno dostaviti novo (če ste polnoletni), ki ne sme biti starejše od treh mesecev.

Za podrobnejše informacije se lahko obrnete na katerega od uslužbencev na področju tujcev.

Lep pozdrav.