Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Rojstvo otroka v tujini Natisni

20. december 2018 ob 08:58


Pozdravljeni,
S partnerko pričakujeva naraščaj. Partnerka je državljanka Republike Hrvaške. Predvidoma bo rodila na Hrvaškem, saj ji zdravstveno zavarovanje ne krije stroške poroda v tujini. Kakšen je postopek in kakšno dokumentacijo potrebujeva, da lahko otroka prepeljeva v Slovenijo. Mora imeti otrok obvezno osebni dokument (OI ali PL) ali je mogoča izdaja kakšnega začasnega dokumenta za prehod meje (v izogib, da nekaj dni starega otroka vozim na slikanje in iščem začasno bivanje v RH do ureditve dokumentov)?
V času rojstva otroka bova oba s partnerko imela bivališče v Sloveniji.
Hvala za odgovor.
LP, Marko


Odgovori (1)

23. januar 2019 ob 17:22

Spoštovani

V tujini rojen otrok, katerega eden od staršev je ob njegovem rojstvu državljan Republike Slovenije, drugi pa je tuji državljan, po rodu pridobi državljanstvo Republike Slovenije. Otroka lahko za državljana Republike Slovenije priglasi tisti od staršev, ki je državljan Republike Slovenije
Za vpis rojstva ter priglasitev v državljanstvo je potrebno priložiti naslednje dokumente:
 - izpisek iz matične knjige rojstev za otroka, izdan v državi rojstva,
- osebni dokument za očeta/mater (če je rojen/a v tujini),
- zapisnik o priznanju očetovstva, če starša nista poročena,
- izpisek iz matičnega registra o sklenjeni zakonski zvezi, v kolikor sta se poročila v tujini in poroka v Sloveniji še ni zavedena.
Za prehod meje mora otrok imeti osebni dokument, katerega boste lahko uredili takoj, ko nam boste dostavili dokumente in uredili vpis rojstva.  Osebni dokument lahko pridobite tudi prioritetno v enem dnevu.

 

Lep pozdrav.