Skoči do osrednje vsebine
Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Izdelava nadstreška pri stanovanjski hiši Natisni

07. oktober 2019 ob 12:14
Področje: Okolje in prostor  |  Ureja: Upravna enota Celje


Dober dan želim!
Ob meji s sosedom zgraditi nadstrešek za avto v velikosti 30 m2.
Sosed je na istem delu meje, ki je najina skupna meja že pred časom zgradil nadstrešek vendar jaz sem postal lastnih predmetne parcele s hišo šele pred nekaj tedni. Predhodni lastnik mi je zagotovil, da sosed od njega ni pridobil soglasja za izgradnjo nadstreška tik ob skupni meji. Prosim za pravni nasvet glede postopkov, ki so potrebni da si zgradim enostavni objekt , nadstrešek za avto na moji parceli sicer lociran tik ob meji s sosedom oziroma tik ob sosedovem nadstrešku. Za odgovor se vam zahvaljujem. Metod


Odgovori (1)

10. oktober 2019 ob 14:37

Nepremičnino ste, kot samo navajate, kupili v stanju, v katerem se nahaja še danes. Glede zgrajenega nadstreška na meji z vašo parcelo bi tako moral že prejšnji lastnik preveriti, ali je bilo lastniku sosednjega zemljišča izdano dovoljenje za gradnjo nadstreška na parcelni meji.

Ker pa tudi vi načrtujete gradnjo nadstrešek na meji s sosednjo parcelo, predlagamo, da se o tem sporazumete z lastnikom sosednjega zemljišča, ker ima ta že zgrajen nadstrešek na parcelni meji z vašim zemljiščem. V smislu medsebojnega dogovarjanja in dobrososedskih odnosov,  bi se lahko tako pravno uredila že izvedena gradnja na sosednji parceli, vi pa bi pridobili soglasje za poseg na meji s sosednjim zemljiščem. Predlagamo, da se z lastnikom sosednjega zemljišča o o tem izrecno pisno sporazumeta . Sedaj veljavni Gradbeni zakon v 36. členu namreč določa, da je v postopku izdaje gradbenega dovoljenja stranka med drugimi tudi lastnik sosednje nepremičnine, razen če se dokaže , da gradnja nanj ne vpliva.

 V koliko se s sosedom ne bosta o vsem navedenem uspela sporazumno dogovoriti, lahko že izvedeno gradnjo prijavite pristojni gradbeni inšpekciji, ki bo ugotovila, ali je bila gradnja izvedena na podlagi poprej izdanega pravnomočnega gradbenega dovoljenja.

 Upamo, da smo boste zadevo rešili v smislu medsebojnega popuščanja .