Skoči do osrednje vsebine
Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Vožnja s spremljevalcem Natisni

22. september 2020 ob 10:57
Področje: Promet  |  Ureja: Upravna enota Celje


Pozdravljeni.
Sinu, ki je star 16 let, bi radi omogočili, da bi pričel z avto šolo in, da bi potem vozil s spremljevalcem. Kaj je potrebno narediti oz. kakšne pogoje je potrebno izpolniti, da bi lahko vozil s spremljevalcem.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.


Odgovori (1)

22. september 2020 ob 13:57
Pozdravljeni!  Pogoji za vožnjo s spremljevalcem so določeni v 57. členu Zakona o voznikih (Uradni list RS, št. 85/16 in 67/17).

Oseba, starejša od 16 let, sme voziti osebni avtomobil s spremljevalcem, če izpolnjuje naslednje pogoje:

je v šoli vožnje opravila teoretični del usposabljanja za voznika motornih vozil kategorije B,je opravila teoretični del vozniškega izpita,je v šoli vožnje končala praktični del usposabljanja,ji vozniško dovoljenje ni odvzeto,se ji ne izvršuje izrečena sankcija prepovedi vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije,se ji ne izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja,ji ni izrečena sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja,v evidenci nima nobene kazenske točke v cestnem prometu (če ima vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil druge kategorije),jo med vožnjo spremlja spremljevalec,je vozilo označeno s predpisano “L” tablico.

Pod navedenimi pogoji sme oseba voziti osebni avtomobil, dokler ne opravi vozniškega izpita za vožnjo motornih vozil kategorije B, vendar največ dve leti od vpisa spremljevalca v evidenco o vozniških dovoljenjih in v evidenčni karton vožnje.

Spremljevalec je lahko eden od staršev, skrbnikov, rejnikov ali druga oseba, ki je stara najmanj 27 let in ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B najmanj pet let in v evidenci izrečenih kazenskih točk nima več kot pet kazenskih točk in ima prebivališče v Republiki Sloveniji. Spremljevalec mora biti vpisan v evidenčni karton vožnje.Vpis opravi upravna enota na vlogo kandidata za voznika, ko ugotovi, da so izpolnjeni pogoji.

Oseba, ki bo vozila s spremljevalcem, sme začeti z usposabljanjem v šoli vožnje (tečaj CPP), ko dopolni šestnajst let.

Kadar vozi vozilo voznik s spremljevalcem, mora biti vozilo na levi polovici zadnje strani označeno s predpisano “L” tablico. “L” tablica je kvadratne oblike, velikosti najmanj 178 mm x 178 mm, zelene barve, na njej je črka “L” bele barve in mora odsevati svetlobo.