Skoči do osrednje vsebine
Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Odlaganje smet Natisni

03. januar 2022 ob 10:34
Področje: Komunala  |  Ureja: Mestna občina Celje


Pozdravljeni, na ekološkem otoku za zbiranje odpadkov (papir, steklo) v naselju Vrhe, KS teharje je bil odstranjen zabojnik za zbiranje embalaže iz plastike. Ker tega tabojnika ni, so ljudje začeli odlagati polne vreče s plastično emalažo kar poleg ostalih zabojnikov. Tega nihče ne odpelje in je že velik kup. Prosim za odgovor zakaj je bil odstranjen zabojnik in kdo bo počistil smeti.


Odgovori (1)

03. januar 2022 ob 11:08

Spoštovani!

Zabojnike za embalažo umikamo z ekoloških otokov zaradi podvajanja sistema zbiranja iste frakcije, saj imajo občani možnost ločevanja in odlaganja embalaže na svojih zbirnih mestih v zabojnikih z rumenim pokrovom.  

Ko smo pred več kot 10 leti začeli z nameščanjem rumenih zabojnikov, zato da bi uresničili cilj izločiti iz mešanih komunalnih odpadkov embalažo, ki predstavlja reciklabilen del komunalnih odpadkov, smo na nekaterih ekoloških otokih pustili zabojnike za embalažo. Opažamo pa, da je ravno na teh eko otokih problem nepravilnega in skrajno malomarnega odlaganja odpadkov največji. V zabojnikih za embalažo na otokih so dejansko mešani komunalni odpadki in ne embalaža, okoli zabojnikov pa so stoli, hladilniki, gume … in  drugi kosovni odpadki, ki sodijo na zbirni center. Tako je bilo tudi na ekološkem otoku na Vrheh, kjer smo tudi ukrepali skupaj z inšpekcijo glede nepravilnega in nedovoljenega odlaganja.

Nesnago okoli zabojnikov smo počistili v upanju, da bodo občani te odpadke, ki so jih odvrgli na tla, naslednjič pripeljali v nekaj metrov oddaljen zbirni center Bukovžlak in jih tam sokrajanom in okolju prijazno brezplačno predali.