Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

pridobitev vizuma oz. dovoljenja za prebivanje 2 Natisni

03. februar 2011 ob 07:09


Prebrala sem, kar ste napisali kot odgovor za pridobitev vize oz. dovoljenje za prebivanje. Če prav razumem, lahko pri vas vložim prošnjo za dovoljenje za prebivanje za mojega moža, ki prihaja iz tretjega sveta, na osnovi tega pa potem vi vse uredite za njegov prihod?
Ali moram to urediti na Ministrstvu za notranje zadeve? Na ministrstvu za zunanje zadeve? Kateri je pristojen organ v Sloveniji? Kdo je torej organ pristojen za sprejem prošnje - za izdajo dovoljenja za začasno oz. stalno prebivanje zaradi združitve družine? Lahko torej sploh kaj urejam na upravni enoti ali moram to urejati na ministrstvu? Moj mož za prihod iz tretjega sveta lahko torej pride v Slovenijo na dva načina - ali z vizo D ali pa si uredi dovoljenje za začasno prebivanje zaradi združitve družine - to drži?
Najlepša hvala!


Odgovori (1)

04. februar 2011 ob 11:57

Spoštovani

 

Vlogo za izdajo dovoljenja za prebivanje za družinskega člana državljana EU oz. slovenskega državljana vložite pri upravni enoti na območju katere imate prijavljeno stalno prebivališče.

 

Družinski član, ki ni državljan države članice Evropske unije lahko zaradi združitve družine z državljanom Evropske unije ali slovenskim državljanom, vstopi v Republiko Slovenijo z veljavnim potnim listom, v katerem je vizum, razen če je državljan države s katero je Republika Slovenija ukinila vizume, ali z veljavnim potnim listom in dovoljenjem za prebivanje izdanim s strani druge države članice EU, razen če z mednarodno pogodbo ni določeno drugače.