Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

dovoljenje za prebivanje 4 Natisni

14. februar 2011 ob 07:30


Pišete, da se dovoljenje izdaja za 5 let, na infotujci (MNZ) pa pišejo, da se: "Dovoljenje za začasno prebivanje se izda za čas, ki je potreben za izpolnitev namena prebivanja, vendar najdlje za eno leto.
Dovoljenje za prvo prebivanje v Republiki Sloveniji se lahko izda le kot dovoljenje za začasno prebivanje. Prošnjo morate vložiti pri diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije v tujini, to pa jo pošlje v reševanje pristojni upravni enoti v državi. Ob izpolnjevanju vseh pogojev upravna enota izda dovoljenje ter ga pošlje diplomatsko-konzularnemu predstavništvu Republike Slovenije v tujini, kjer vam ga tudi vročijo.
Poleg osnovnih pogojev morate za izdajo dovoljenja za prebivanje izpolnjevati tudi druge pogoje, ki pa so odvisni od namena vašega prebivanja v Republiki Sloveniji." Če gre torej za združitev družine, potem razumem, da moj mož- tujec iz tretjega sveta, potrebuje ali vizum ali to dovoljenje. Drži?
Sicer pa, če moj mož pride z vizo v Slovenijo, na upravni enoti prijavim začasno prebivališče in mi ni treba izpolnjevati obrazca za dovoljenje za začasno prebivanje. Bo držalo?
Hvala še enkrat!


Odgovori (1)

14. februar 2011 ob 14:24

Pozdravljeni,

Vaš mož bo pridobil dovoljenje iz XII. A poglavja Zakona o tujcih, ki govori o vstopu in prebivanju državljanov držav članic EU in njihovih družinskih članov ter družinskih članov slovenskih državljanov. Torej ko vaš mož vstopi v Republiko Slovenijo boste vi ali vaš mož sam na UE vložili prošnjo za dovoljenje za začasno prebivanje za družinskega člana, seveda samo v primeru, če bo želel v Republiki Sloveniji prebivati dlje kot mu to omogoča vizum. Torej še enkrat, najprej mora vstopisti v Republiko Slovenijo z veljavnim potnim listom, v katerem je vizum, razen če je državljan države, s katero je Republika Slovenija ukinila vizume. Nato pa, če želi v Republiki Slovenije prebivati dlje kot mu to omogoča vizum, mora pri UE zaprositi za dovoljenje za začasno prebivanje za družinskega člana slovenskega državljana. To kar pa ste vi prebrali na info tujci pa gre za državljane tretjih držav, ki prihajajo v Slovenijo in niso poročeni s slovenskimi državljani. Ti se obravnavajo po IV. poglavju Zakona o tujcih.

 Lepo pozdravljeni, 

 Lepo pozdravljeni,