Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Obnova fasade pri vrstnih hišah Natisni

16. marec 2011 ob 07:42
Področje: Okolje in prostor  |  Ureja: Upravna enota Celje


Pozdravljeni,

imam dva vprašanja. Prvo, želeli bi obnoviti fasado na vrstni hiši, ki pa s sosednjo hišo nima direktnega stika mapak se hiši ločujejo z garažo (cinkarniške hiše v spodnji hudinji), vendar pa vzhodna stran pripada sosedu, mene zanima če imam pravico da si na tej steni obnovim fasado, seveda predvidevam na dogovor s sosedom da mi dovoli hojo nad garažo in da mu ne naredim kakšne škode in pospravim za sabo. Ali pa mi mogoče lahko sosed enostavno prepove obnove fasade?

Drugo vprašanje, pa se nanaša prav tako na to garažo na katero si je sosed naredil nadstrešek, brez kakršnega mojega dovoljenja in del lesene konstrukcije naslonil na našo fasado, tako je mi je tudi onemgočeno da vidim v kakšen stanju je spodnji del strešne konstrukcije, je ne morem prelakirati itd?

lp, Matej


Odgovori (1)

17. marec 2011 ob 11:40
Spoštovani.
Obnova fasade spada med redna vzdrževalna dela, za katera ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja, s katerimi se ne posega v konstrukcijo objekta, z njimi pa se ne spreminja zmogljivost, velikost, namembnost in zunanji videz objekta.  
Glede na to, da lahko določena dela izvedete samo tako, da pri tem posežete na zemljišče oziroma objekt soseda, vam predlagamo, da z njim sklenete pisni sporazum, v katerem bosta uredila medsebojna razmerja v smislu pravic in obveznosti.