Skoči do osrednje vsebine
Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Cepljenje lisic z vabami Natisni

27. maj 2011 ob 11:38


Spoštovani,
Prosim za informacijo o tem ali se tudi na celjskem območju izvaja cepljenje lisic proti steklini z vabami in če moramo biti sprehajalci s psi pozorni na te vabe. Zanima me kako izgledajo in, če lahko lahko škodujejo psu, če bi to vabo morebiti pojedel. Hvala za odgovor in lep pozdrav, Sonja


Odgovori (1)

31. maj 2011 ob 07:11

Veterinarska uprava RS izvaja akcijo cepljenja lisic proti steklini zaradi varovanja ljudi pred to izredno nevarno boleznijo. S položenimi vabami se aktivno zaščiti populacija lisic v slovenskih gozdovih ter prepreči širjenje bolezni.

 

Polaganje vab na celotnem ozemlju Republike Slovenije (20.273 km2) izvajajo piloti domačih športnih društev z višine 300 m, z zato posebej prirejenimi športnimi letali. Športna letala letijo z naslednjih slovenskih letališč: Portorož, Murska Sobota, Letališče Jožeta Pučnika in Novo mesto.

 

Akcija cepljenja lisic proti steklini se izvaja dvakrat letno in sicer v spomladanskem (maj in junij) ter jesenskem času (oktober in november).V vsaki je položenih okrog 450.000 vab, pri čemer je gostota položenih vab 22 – 26 vab/km2.

 

Vabe so namenjene divjim živalim, zato naj lastniki psov, vodijo svoje ljubljenčke na sprehode privezane. V primeru, da pes vabo poje, je ta za psa neškodljiva in se z njo zagotovi le imunizacija.

 

Vaba za cepljenje proti steklini je kvadratne oblike sestavljena iz:

- zunanjega ovoja (vabe), ki je namenjena privabljanju lisic; vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek, biomarker – tetraciklin;                                                                                         - kapsula s cepivom, ki vsebuje oslabljen virus stekline (SAD B 19).

 Več o akciji cepljenja lahko preberete na spletni strani VURS:

 www.vurs.gov.si/si/za_prebivalce_in_pravne_osebe/zdravje_zivali/steklina/akcija_cepljenja_lisic_proti_steklini