Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Carina za kupovanje izdelkov preko interneta Natisni

20. oktober 2011 ob 10:01


Spoštovani,

Iz tujine bi preko interneta rad naročil fotoaparat. Zanima me ali se potem za takšen izdelek, ki pride po pošti plača carina in kdaj? Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Janko


Odgovori (1)

21. oktober 2011 ob 11:47

Pozdravljeni!

Glede na vaše vprašanje o nakupu fotoaparata v tujini vas obveščamo o carinskem postopku, ki je v takih primerih predviden.

V primeru nakupa fotoaparata v katerikoli državi članici EU ne gre za carinsko blago in se dajatve ne plačajo.

V primeru nakupa blaga iz države, ki ni članica EU se procedura carinjenja izvede na carinski pošti v Ljubljani, ki je vstopna točka za vse poštne pošiljke. Procedure se izvede avtomatično še preden vam je blago dostavljeno.

Carina se obračuna po carinski stopnji, ki velja za fotoaparat za kar pa je potrebno vedeti njegove karakteristike (če gre za digitalni aparat je stopnja carine 0%, če gre za optične oz. klasične fotoaparate pa 4,2%). Carina se plača od carinske vrednosti, ki predstavlja dejansko plačano ceno (fakturna vrednost) z dodanimi stroški poštnine do vstopa v EU.

V primeru, da je fotoaparat vreden manj kot 150EUR (z vključeno poštnino) je predvidena oprostitev carine in se le ta ne plača.

Poleg carine se ob uvozu plača tudi DDV v višini 20% od carinske vrednosti kateri se prišteje še znesek carine. Tudi za DDV je predvidena oprostitev plačila vendar le do vrednosti 22EUR.

Carina poleg obračuna dajatev skrbi tudi za boj proti ponaredkom oz. varstvo intelektualne lastnine, kar pomeni, da smo dolžni vse ponarejene predmete zaseči in uničiti. Zato vas opozarjamo, da pred nakupom pazite tudi na dejstvo ali lahko gre za ponarejeni fotoaparat kakšne večje in znane zaščitene blagovne znamke (npr. Nikon, Canon,….).

V primeru dodatnih vprašanj nas prosimo pokličite na tel. št. 03- 2974003.

Lep pozdrav,

Boris Kastelic