Skoči do osrednje vsebine
Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Neprijeten vonj Natisni

25. oktober 2011 ob 14:15


Sosed se ukvarja z vzrejo petih prašičev, in sicer v večji drvarnici ( brez nastilanja-betonska tla), kar povzroča zelo neprijeten vonj. Pred kratkim je iz omenjenega prostora skozi streho na mojo stran speljal ventilacijski zračnik (cca 40 cm višine). Ali obstaja kakšen zakon , ki v takem primeru (okoliščinah) preprečuje vzrejo oziroma, ali je kakšna omejitev glede zračnika.


Odgovori (1)

23. november 2011 ob 10:58

Zakonodaja ne prepoveduje opisanega načina vzreje prašičev, obstajajo pa omejitve glede reje živali v strnjenih naseljih ( občinski odloki ). V kolikor za vaše naselje velja odlok o prepovedi reje prašičev, bo moral po ugotovitvi in odločivi občinskega inšpektorja sosed z rejo končati, sicer pa ne.

Smrad, ki ga taka reja povzroča je prav gotovo moteče za bližnje stanovalce, ocenjujem pa, da ni škodljiva za zdravje; koncentracije prekoračitve škodljivih plinov v ozračju določa okoljska zakonodaja, ki pa v tem primeru ne more biti kritična zaradi premajhnega števila živali.

V nekaterih primerih se problem lahko reši tudi sporazumno z rejcem živali, ki redi živali za to, da se oskrbi z domačo hrano. V nekaterih okoliščinah je mogoče motenje sosedov z imisijami v ozračje omiliti ali pa povsem preprečiti;   lahko ga obvestite o vaših problemi in skupaj pošičita sprejemljivo rešitev!

Janez Mulej, kmetijski inšpektor