Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Državljanstvo Natisni

06. april 2010 ob 10:03
Področje: Državljanstvo  |  Ureja: Upravna enota Celje


Smem oziroma po kolikem času zaprositi za državljanstvo RS (na podlagi delovnega dovoljenja)?


Odgovori (1)

06. april 2010 ob 10:12

Delovno dovoljenje ni pogoj za pridobitev državljanstva RS.

4. točka 10.člena Zakona o državljanstvu Republike Slovenije (v nadaljevanju: ZDRS), določa pogoj, da ima oseba, ki prosi za državljanstvo, zagotovljena sredstva, ki njej in osebam, ki jih mora preživljati, zagotavljajo materialno in socialno varnost.

Sredstva mora prejemati vsaj dve leti neprekinjeno.

10. člen ZDRS določa, da mora oseba dejansko živeti v Sloveniji 10 let, od tega neprekinjeno zadnjih 5 let pred vložitvijo prošnje in mora imeti urejen status tujca.

3. odstavek 12.člena ZDRS določa, da mora biti oseba tri leta poročena z državljanom Republike Slovenije in dejansko živeti v Sloveniji neprekinjeno vsaj eno leto pred vložitvijo prošnje in imeti urejen status tujca.