Skoči do osrednje vsebine
Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Napadalen pes na Polzeli Natisni

08. december 2011 ob 13:28
Področje: Javni red in mir  |  Ureja: Policijska uprava Celje


Na Polzeli je že dvakrat napadel pes, ki ga stanovalci hiše na določenem naslovu spustijo, da na bližnjem sosedovem zemljišču opravi potrebo. Ker mimo tega zemljišča in te hiše teče javna cesta, se pes, ki je brez nagobčnika, vrvice ali pod nadzorom osebe takoj zažene z lajanjem in začne krožiti okrog osebe, ki je na cesti tako, da ji pride za hrbet in se hoče od zadaj približati nogam. Stanovalci hiše katerim pripada pes, psa pokličejo šele, ko napadena oseba pride do te hiše pri čemer se mora ves čas hoje vrteti okoli sebe ali pa gledati čez hrbet, kdaj se bo pes približal nogam, da psa odžene. Čeprav je pes manjše rasti pa zadeva zaradi njegovega obnašanja ni nedolžna.

Zanima me, ali se lahko stanovalce hiše katerim pripada pes prijavi zaradi napadalnega psa na policijo in na Veterinarsko upravo RS saj se iz ustnih opozoril samo norčujejo? Kam bi bil primeren naslov za prijavo?

Hvala za odgovor.


Odgovori (1)

09. december 2011 ob 13:02

Spoštovani!

Zakon o zaščiti živali - ZZŽiv (Uradni list RS, št. 43/2007) v 2. odstavku 11. člena določa, da morajo skrbniki živali z ustrezno vzgojo in šolanjem ter drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici, 3. odstavek istega člena navedenega zakona pa določa, da morajo skrbniki psa na javnih mestih zagotoviti fizično varovanje psa tako, da je pes na povodcu.

Za izvajanje nadzora nad navedenimi določili  je v skladu z določili 42. člena  ZZŽiv pristojen  VURS, pa tudi policija.

Iz navedenega izhaja, da v primeru neposredne zaznave zgoraj navedenih kršitev lahko o tem obvestite policijo ali VURS.