Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Označba poškodovanega drevja Natisni

05. februar 2014 ob 15:50
Področje: Kmetijstvo, gozdarstvo  |  Ureja: Zavod za gozdove


Ali je potrebno poškodovano drevje dati označiti gozdarju, da se ga lahko požaga7podere?

Ali je potrebno poškodovano in podrto drevje dati označiti gozdarju, da se ga lahko odstrani iz gozda?

Lep pozdrav.


Odgovori (1)

06. februar 2014 ob 13:38

Pozdravljeni,

poslali ste nam par vprašanj:

Ali je potrebno poškodovano drevje dati označiti gozdarju, da se ga lahko požaga7podere?

Ali je potrebno poškodovano in podrto drevje dati označiti gozdarju, da se ga lahko odstrani iz gozda?

 

Odgovor:

 skladu z Zakonom o gozdovih je lastnik dolžan poklicati revirnega gozdarja s katerim skupaj določita drevje za posek. Na podlagi odkazila  ZGS izda lastniku ustrezno odločbo v upravnem postopku, kjer so poleg količine in strukture dreves za posek, navedeni še usmeritve in pogoji za sečnjo in spravilo, obdobje, zakatero se izda odločba itd...

Ker pa smo v zadnjih nekaj dneh bili priča izjemnim razmeram, ki jih je gozdu prizadejala žled na večjih površinah (glej priponko) je nemogoče, da bi naši operativni strokovnjaki ZGS odkazali vso to poškodovano lesno maso. Zaradi teh izjemnih razmer lahko lastniki, še bolje pa profesionalni gozdni delavci (z ustrezno opremo in seveda znanjem), sami pričnejo s sanacijo poškodovanih dreves. Prioriteta del naj bo na začetku v odstranjevanju: ležečih dreves na neprehodnih cestah, visečih dreves nad nepremičninami, nad cestami..., skratka potrebno je odstraniti vsa potencialno nevarna drevesa, ki kakorkoli ogrožajo življenja in nepremičnine.

Strokovnjaki ZGS smo v svojih izjavah za medije  še posebej poudarili, da je sanacija takšnih gozdov zelo nevarna, govorimo namreč o posebnih, nepredvidljivih pogojih dela. Zato se naj lastniki gozdov obrnejo na izkušene gozdne delavce, ki imajo ustrezno opremo, znanje in izkušnje za delo v takšnih razmerah.

Operativni strokovnjaki (revirni gozdarji) bodo v naslednjih dneh pričeli s sanacijo in ocenjevanjem škode, ki jo je prizadejala žled. Lastnike naprošamo, da po odstranitvi poškodovanih dreves javijo oz. pokličejo lokalnega revirnega gozdarja, da posek skupaj evidentirata (najverjetneje bo potrebno še doodkazilo nekaterih še stoječih dreves...). Lahko pa lastnik pokliče revirnega gozdarja pred samo sanacijo, da skupaj označita poškodovana in potencialno nevarna drevesa za posek. Pri tem naj bodo lastniki gozdov čimbolj strpni, namreč potrebno se je zavedati, da je znotraj OE Celje le 26 revirnih gozdarjev, ki pokrivajo kar 76.000 ha gozda.

V upanju na nadaljnje dobro sodelovanje vas pozdravljam in želim lep dan še naprej.

RatajcA