Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Poroka z Maročanom v Maroku ali v SLO? Natisni

11. marec 2014 ob 13:46


Zanima me kakšna je najboljša varianta: poročila se bom z maročanom,ki še ni bil v SLO. Ali je bolje da se poročiva v Maroku ali v SLO - živela bova v SLO pri meni, ki sem tudi zaposlena. Kakšna je papirologija, birokracija, nekaj sem že spraševala in mi nihče ne ve točno povedati zato sprašujem še vas. Trenutno sem zelo zmedena in upam, da mi boste bolje razjasnili situacijo.
Hvala za odgovor.


Odgovori (1)

12. marec 2014 ob 09:01

Pozdravljeni,

Kje boste sklenili zakonsko zvezo z vašim partnerjem je vaša odločitev. Za sam postopek urejanja dovoljenja z začasno prebivanje, kraj sklenitve zakonske zveze ni pomemben. V kolikor boste sklenili zakonsko zvezo v Maroku, boste v Sloveniji uredili vpis le te poroke v matični register.

 Glede urejanja statusa tujca v RS, pa bo vaš zakonec najprej potreboval vstopni vizum, katerega izda Veleposlaništvo RS v Kairu (Egipt), ker našega veleposlaništva v Maroku ni. Po vstopu tujca v Slovenijo z vizumom, boste morali v času veljavnosti vizuma na pristojni upravni enoti podati prošnjo za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje za družinskega člana slovenskega državljana (taksa je 11,76€ ), kjer boste morali k prošnji priložiti potrdilo o nekaznovanosti iz matične države (listina mora biti nadoverjena), komercialno zdravstveno zavarovanje (lahko predložite tistega, ki ste ga za pridobitev vizuma, vendar pod pogojem, da je še veljavno), ftc. potnega lista in vizuma ter dokazilo o zagotovljenih sredstvih za preživljanje v RS za zadnje tri mesece."

S spoštovanjem.