Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Prehod za pešce v Stritarjevi ulici Natisni

11. julij 2014 ob 12:03
Področje: Okolje in prostor  |  Ureja: Mestna občina Celje


Pozdravljeni,

ali je možno, da se v Stritarjevi ulici med AD Kladivar in Topfitom zariše prehod za pešce, ker drugače ne moreš prečkati cesto.

Kaj se da tukaj narediti?

Za vaš odgovor se že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav.


Odgovori (1)

18. julij 2014 ob 13:14

Izvedba novih prehodov za pešce je odvisna od večih dejavnikov. V dotičnem primeru menimo, da izvedba novega prehoda na omenjeni lokaciji ni potrebna, saj zakonodaja  ne prepoveduje prečkanja ceste na mestu, kjer ni označen prehod za pešce. Citirano iz 83. Člena Zakona o pravilih cestnega prometa.

 

(7) Pešec mora prečkati vozišče na prehodu za pešce, če je ta oddaljen od njega manj kot 100 metrov. Pešec ne sme prečkati vozišča zunaj prehoda za pešce, če sta smerni vozišči fizično ločeni ali ju loči neprekinjena ločilna črta.

(8) Pešec mora prečkati vozišče brez ustavljanja in po najkrajši poti. Preden stopi na vozišče, se mora prepričati, če to lahko varno stori.

Prav tako praksa kaže na to, da se bi z izvedbo prehoda za pešce doseglo zmanjšanje prometne varnosti za pešce, saj jim le-ta daje občutek navidezne varnosti saj se ob prečkanju ne prepričajo če lahko cesto prečkajo na varen način.