Republika Slovenija
Občina Celje
Občina Dobrna
Občina Štore
Občina Vojnik

Dvojna merila za najemnike javnih površin Natisni

10. november 2014 ob 09:51
Področje: Okolje in prostor  |  Ureja: Mestna občina Celje


Iz preteklih odgovorov občine Celje je razvidno, da bi legalizirala črno gradnjo in sicer je bil predstavljen primer betonske plošče, ki bi jo ali jo je že postavil najemnik na javni površini (pločnik, zelenica) za namen gostinskega vrta.

Ker se v pogodbah za uporabo javne površine izrecno določa, da se na tla ne sme polagati ničesar, je vprašanje, ali se pogodbe s takšnim določilom sklepajo samo z nekaterimi in da tega ne piše v vseh pogodbah kar logično potem pomeni, da obstajajo dvojna merila.
Zato se vprašanje glasi, ali takšna trditev drži oziroma zakaj ni v vseh pogodbah zapisana prepoved, da se na tla ne sme polagati ničesar?

Zaželena je tudi obrazložitev kakšen je javni interes pri tem, da se legalizira betonska plošča, katere investitor ni občina Celje in ki sicer nima nobene javne koristi oziroma funkcije ampak ima ravno nasproten učinek, ker je postavljena na zelenici in pločniku, in koristi samo tistemu, ki jo je ali jo bo zgradil.

Lep pozdrav.


Odgovori (1)

11. november 2014 ob 10:34

Pogodbe za uporabo javne površine (v nadaljevanju: JP) se uporabljajo od leta 2013, ko je stopil v veljavo Odlok o rabi javnih površin (Ur.l. RS, št. 75/2012, 105/2013), ki vsebuje določila o načinih in pogojih rabe javnih površin in prepovedi pri rabi javnih površin. Pogodbe za uporabo JP so tipske in ne privilegirajo določenih uporabnikov oz. nimajo dvojnih meril.

 

Trditev da se »na tla ne sme polagati ničesar« ne drži, kot izhaja iz navedenega Odloka, se od uporabnikov zahteva, da se javna površina ob uporabi ne bo poškodovala in da se na njej ne bodo izvajali gradbeni posegi v nasprotju s pogodbo oz. dovoljenjem.

 

Vaš primer nam ni poznan, zato ne moremo podati konkretnejših odgovorov.

 

Oddelek za Okolje in prostor

Mestna občina Celje